Perinteinen kiinalainen lääketiede hoitomuotona

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ihmisen terveyden lähtökohtana on energian tarkoituksenmukainen ja harmoninen virtaus – aina solu- ja kudostasolta elin- ja järjestelmätason kautta kehon ympäristöön.
Ihmisen terveys on dynaaminen tasapainotila sekä kehon sisällä että suhteessa ympäristöön. Se on kykyä vastata sopivalla, tasapainoa ja yhtenäisyyttä ylläpitävällä tavalla monenlaisiin haasteisiin.
Sairaus edustaa sopeutumisen epäonnistumista muuttuvissa olosuhteissa. Sairauden tai vaivan syy voi olla mikä tahansa ylitsepääsemätön haaste keholle tai mielelle, kuten vaikka haitallinen aine tai negatiivinen tunne. Ihmisen sairastuessa Qitä täytyy suojella ja vahvistaa.

”Ihminen ei ole huonossa kunnossa, koska hän sairastaa, vaan hän sairastaa, koska on huonossa kunnossa.”

Perinteinen kiinalainen lääketiede on tehokas ja turvallinen hoitomuoto. Siinä pyritään hoitamaan ihmisen kokonaisuutta: fyysistä ja henkistä terveyden tilaa. Ensimmäisellä kerralla tehdään potilashaastattelu ja jokainen hoito aloitetaan mittaamalla pulssi ja tutkimalla kieli. Hoidon jälkeen on kuunneltava, mitä keho pyytää. Eli jos hoidon jälkeen on raukea ja väsynyt olo, kannattaa ottaa rauhallisesti ainakin hoidon jälkeinen ilta.

Hoitokertojen määrä riippuu hoidettavasta vaivasta ja sairaudesta. Ihmisen hyvinvointia voidaan parantaa perinteisen kiinalaisen lääketieteen keinoin myös ennaltaehkäisevästi. Hoitajalla on ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Minä käytän hoitolassani akupunktiota, moksausta, kuivakuppausta, liukukuppausta, seitsentähtivasaraa, mikrokuppausta ja akupisteiden hierontaa. Usein sekoitan myös klassista hierontaa hoitohin, sillä kosketuksen kautta hoidettavasta ihmisestä saa monenlaista tietoa hyvän hoidon toteuttamiseksi.

Kiinalaisten hoitojen kontraindikaatioita eli hoidon esteitä ovat akuutti voimakas tulehdustila, akuutti syöpä ja korkea kuume. Kuppauksia ei tulisi tehdä sydämen vajaatoiminnasta kärsiville ja voimakkaaasti iho-oireisille. Jos hoito kiinnostaa, kannattaa aina kysyä, soveltuuko hoito tietyistä oirieista kärsiville.